Luc Blyaert
Luc Blyaert
Heeft u een vermaledijd woord gehoord van de Belgische regering over het Amerikaanse Prism-schandaal? De overheid kijkt en luistert schaamteloos mee naar de online gegevens en telefoongesprekken van miljoenen mensen. Et alors? Niet eens enige verwondering in Brussel. Ook niet in Bergen, waar Google behoorlijk wat subsidies toegespeeld krijgt om een van de grootste Europese datacenters te bouwen.

In 2007 investeerde Google 250 miljoen euro en recent kondigde het nog eens een bijkomende 300 miljoen euro aan. In totaal 550 miljoen euro voor... een datacenter. Wie zich afvraagt of de servers en kabels van goud zijn, is er aan voor de moeite. Niemand mag erin, ook niet de baas van Google België, ook niet de Koning, zelfs niet de premier van België. In tegenstelling tot in Kleine Brogel, klimmen hier geen politici over de draad.

Google is een van de belangrijkste partijen die gegevens doorspelen aan de Amerikaanse inlichtingendienst. Dankzij Google Earth en Google StreetView beschikt het over alle beelden, van de Mount Everest tot aan uw straat- en achterdeur. Het bouwt in sneltempo glasvezel- en draadloze netwerken. Recent kondigde Google aan dat het een soort van ‘satelliet-ballonnen’ wil lanceren om iedereen internettoegang te bieden. Of ook om het internet te controleren?

In de strijd tegen kinderporno wil het alle beelden in een database verzamelen en vernietigen. Dat lijkt een nobel opzet, maar is dat geen taak voor de overheid? En wat als Google beslist om andere elementen uit het internet te verzamelen en te vernietigen? Kan de geschiedenis, vervat in ruim tien jaar internetdatabanken van Google, in een handomdraai gewist worden?

Meer nog, straks kijkt Google mee door jouw bril en weet het perfect waar en wanneer je wat aan het doen bent. Het is een onzalige gedachte dat Big Brother zo dicht op onze huid zit. En het is aberrant dat Brussel en Europa de schouders ophalen en dit alles aan zich voorbij laten gaan. Zelfs geen wijsvingertje met de waarschuwing ‘Don’t be evil’.


Brussel heeft de taak zijn inwoners te beschermen, niet alleen om politieke redenen maar vooral om de eigenheid van Europa zelf dat altijd de individuele vrijheid hoog in het vaandel droeg.